Aanbieding-wasmiddel.nl

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Inhoud van dit artikel

Het schoonmaken van een wasmachine is essentieel om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken en je kleding schoon blijft. Door het volgen van een regelmatig schoonmaakproces kun je diverse problemen, zoals nare geurtjes en vuile kleding, voorkomen. Het schoonmaken van een wasmachine is niet moeilijk en kan worden gedaan met behulp van enkele eenvoudige stappen. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je een wasmachine kunt schoonmaken:

Stap 1: Reinig het waspoederbakje – Verwijder het bakje en spoel het af met warm water om achtergebleven wasmiddelresten te verwijderen.

Stap 2: Verwijder pluizen en vuil uit de trommel – Controleer de trommel op pluizen en ander vuil. Verwijder deze met een vochtige doek en stofzuiger.

Stap 3: Reinig de rubberen manchet – Veeg de rubberen manchet aan de binnenkant van de deur grondig schoon met een sopje van water en mild reinigingsmiddel.

Stap 4: Ontkalk de wasmachine – Voeg een kopje azijn toe aan het wasmiddelbakje en laat de machine een lege cyclus draaien om kalkaanslag te verwijderen.

Naast deze schoonmaakstappen zijn er verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken, zoals azijn, baking soda en citroenzuur. Deze middelen kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag en nare geurtjes.

Om je wasmachine schoon te houden, zijn er ook enkele tips die je kunt volgen. Laat bijvoorbeeld de deur van de wasmachine open staan na gebruik, verwijder nat wasgoed zo snel mogelijk en reinig het filter regelmatig.

Door regelmatig je wasmachine schoon te maken en goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat deze optimaal blijft presteren en je kleding fris en schoon blijft.

Belangrijke punten:

 • Een wasmachine schoonmaken is belangrijk: Het schoonmaken van een wasmachine is cruciaal om de levensduur te verlengen en om vuilophoping en geurtjes te voorkomen.
 • Regelmatig schoonmaken is essentieel: Het wordt aanbevolen om de wasmachine regelmatig schoon te maken, minstens één keer per maand.
 • Stap-voor-stap gids: Volg deze stappen om een wasmachine schoon te maken: Reinig het waspoederbakje, verwijder pluizen en vuil uit de trommel, reinig de rubberen manchet en ontkalk de wasmachine.
 • Geschikte schoonmaakmiddelen: Azijn, baking soda en citroenzuur zijn uitstekende schoonmaakmiddelen voor een wasmachine.
 • Onderhoudstips: Laat de wasmachinedeur open na gebruik, verwijder nat wasgoed zo snel mogelijk en reinig het filter regelmatig voor een optimale werking.

Wat Is Het Belang van Het Schoonmaken van Een Wasmachine?

Wat Is Het Belang van Het Schoonmaken van Een Wasmachine? - Hoe maak je een wasmachine schoon?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Daniel Mitchell

Het belang van het schoonmaken van een wasmachine kan niet genoeg benadrukt worden. Wat is het belang van het schoonmaken van een wasmachine? Hier zijn een paar redenen waarom regelmatig schoonmaken belangrijk is:

1. Verwijderen van vuil en bacteriën: Vuil, zeepresten en bacteriën kunnen zich ophopen in de machine tijdens het wassen. Dit kan leiden tot onaangename geuren en zelfs schimmelgroei. Door de wasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je de opbouw van vuil en blijven je kleren fris ruiken.

2. Verbetering van de levensduur van de machine: Een schone wasmachine functioneert beter en gaat langer mee. Vuil kan de onderdelen van de machine beschadigen en storingen veroorzaken. Door regelmatig schoonmaken van een wasmachine, verklein je het risico op technische problemen en verleng je de levensduur van de machine.

3. Behoud van energie-efficiëntie: Een schone wasmachine verbruikt minder energie. Vuil kan de prestaties van de machine belemmeren, waardoor deze harder moet werken om dezelfde resultaten te behalen. Door regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat de machine optimaal en energiezuinig blijft.

4. Schoon krijgen van kleren: Als je wilt dat je kleren echt schoon zijn, is een schone wasmachine cruciaal. Vuil en zeepresten kunnen op je kleren achterblijven als de machine niet schoon is. Door regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je kleren vlekkeloos zijn na elke wasbeurt.

Een historische anekdote: In de 19e eeuw waren wasmachines niet zo geavanceerd als ze nu zijn. Het schoonmaken van een wasmachine was een tijdrovende klus. Vrouwen moesten de trommel handmatig schrobben om al het vuil en zeepresten te verwijderen. Dit was een moeilijke taak, vooral omdat de machines destijds groot en log waren.

Gelukkig hebben moderne technologieën en efficiëntere wasmachines het schoonmaken veel gemakkelijker gemaakt. Met moderne wasmachines kunnen we verschillende programma’s en reinigingscycli selecteren om grondig te reinigen en zelfs overtollig vuil en bacteriën te verwijderen.

In vergelijking met vroeger is het schoonmaken van een wasmachine nu veel gemakkelijker. Laten we profiteren van deze technologische vooruitgang en regelmatig de tijd nemen om onze wasmachines schoon te maken, zodat we kunnen genieten van schone kleren en een langere levensduur van de machine.

Hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken?

Hoe Vaak Moet Je Een Wasmachine Schoonmaken? - Hoe maak je een wasmachine schoon?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Bradley Hill

Hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken? Hier is een lijst van factoren om rekening mee te houden:

 1. Slijtage en gebruik: Als je de machine vaak gebruikt, is het aan te raden om de machine eens per maand schoon te maken.
 2. Hardheid van het water: Bij zeer hard water is het raadzaam om de wasmachine elke twee maanden schoon te maken.
 3. Geurtjes en vlekken: Als je merkt dat je wasgoed niet meer fris ruikt of als je vlekken opmerkt, is het tijd om de machine schoon te maken. Dit kan duiden op vuil en bacteriën in de machine.
 4. Soort wasmiddel: Vloeibaar wasmiddel vermindert de kans op ophoping van residu, dus hoef je de machine minder vaak schoon te maken. Bij poederwasmiddel is het echter raadzaam om de machine vaker schoon te maken.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander zijn wasmachine slechts één keer per jaar schoonmaakt. Dit is veel minder dan aanbevolen. Door regelmatig schoon te maken, voorkom je problemen en blijft je kleding langer schoon en fris.

Stap-voor-Stap Gids: Hoe maak je een wasmachine schoon?

Een schone en goed onderhouden wasmachine is essentieel om frisse en schone kleding te krijgen. In deze stap-voor-stap gids zullen we ontdekken hoe je een wasmachine op de juiste manier schoonmaakt. Stap 1 gaat over het reinigen van het waspoederbakje, terwijl stap 2 zich richt op het verwijderen van pluizen en vuil uit de trommel. Vervolgens zullen we in stap 3 ingaan op het reinigen van de rubberen manchet en in stap 4 zullen we bespreken hoe je de wasmachine kunt ontkalken. Ontdek deze eenvoudige stappen om jouw wasmachine in topconditie te houden.

Stap 1: Reinig het waspoederbakje

Om het waspoederbakje van uw wasmachine schoon te maken, volgt u de volgende stappen:

Stap 1: Reinig Het Waspoederbakje

– Verwijder het waspoederbakje uit de machine.

– Spoel het bakje af onder warm water om eventuele achtergebleven wasmiddelresten te verwijderen.

– Vul een emmer met warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel.

– Plaats het waspoederbakje in de emmer en laat het ongeveer 15 minuten weken.

– Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om de binnenkant van het bakje grondig schoon te maken. Vergeet niet om alle hoeken en randen schoon te maken.

– Spoel het waspoederbakje grondig af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen.

– Droog het bakje volledig voordat u het terugplaatst in de wasmachine.

Om de levensduur van uw wasmachine te verlengen en ervoor te zorgen dat deze optimaal presteert, zijn hier nog een paar aanvullende suggesties:

1. Reinig het waspoederbakje regelmatig, minstens één keer per maand.

2. Houd de binnenkant van de machine schoon door de deur na elke wasbeurt open te laten staan, zodat vocht kan verdampen.

3. Verwijder nat wasgoed zo snel mogelijk om schimmelvorming te voorkomen.

4. Reinig regelmatig het filter van de wasmachine om verstoppingen te voorkomen.

Door regelmatig het waspoederbakje schoon te maken en goed voor uw wasmachine te zorgen, kunt u ervoor zorgen dat deze goed blijft presteren en langer meegaat.

Stap 2: Verwijder pluizen en vuil uit de trommel

Om pluisjes en vuil uit de trommel van je wasmachine te verwijderen, volg je deze stappen:

Stap 1: Maak de trommel leeg en zorg ervoor dat de machine leeg is.

Stap 2: Gebruik een vochtige doek om los vuil en pluisjes van de wanden van de trommel te vegen. Maak alle hoeken en randen grondig schoon.

Stap 3: Controleer de trommel op hardnekkige vlekken of verkleuringen. Als je vlekken ziet, reinig ze dan voorzichtig met een mild reinigingsmiddel zoals afwasmiddel. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlekken.

Stap 4: Maak het pluizenfilter van de wasmachine schoon. Het pluizenfilter bevindt zich meestal aan de voorkant van de machine, achter een klein deksel. Open het deksel en verwijder het pluizenfilter. Verwijder pluisjes en vuil en spoel het filter af onder stromend water. Zorg ervoor dat je alle pluisjes grondig verwijdert.

Het is belangrijk om regelmatig pluisjes en vuil uit de trommel van je wasmachine te verwijderen. Een schone trommel zorgt voor een grondige reiniging van je wasgoed en voorkomt ophoping van pluisjes en verstoppingen.

Stap 3: Reinig de rubberen manchet

1. Maak een sopje van warm water en een mild afwasmiddel.

2. Draag handschoenen om je handen te beschermen.

3. Dompel een zachte doek of spons in het sopje.

4. Veeg grondig over de rubberen afdichting en let daarbij op eventuele vlekken of resten.

5. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken, zoals vouwen en randen.

6. Spoel de rubberen afdichting af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.

7. Droog de rubberen afdichting met een schone, droge doek of laat hem aan de lucht drogen.

8. Controleer of de rubberen afdichting helemaal schoon is en vrij van vuil of resten.

Het reinigen van de rubberen afdichting is een essentiële stap in het onderhoud van de wasmachine. Door de rubberen afdichting regelmatig schoon te maken, voorkom je ophoping van vuil, schimmel en bacteriën, wat de levensduur van de wasmachine verlengt en geurtjes voorkomt. Met warm water en een mild afwasmiddel kun je de rubberen afdichting grondig reinigen en eventuele vlekken of resten verwijderen. Het gebruik van een oude tandenborstel helpt om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Zorg ervoor dat je de rubberen afdichting goed afspoelt om alle zeepresten te verwijderen. Het is belangrijk om de rubberen afdichting volledig te laten drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Stap 4: Ontkalk de wasmachine

Step 4: Ontkalk de wasmachine:

 1. Giet een kopje azijn in het wasverzachtercompartiment van de wasmachine.
 2. Draai een lege cyclus op de hoogste temperatuurinstelling.
 3. Laat de azijn 30 minuten inwerken.
 4. Open de deur van de wasmachine en controleer de trommel op eventuele kalkaanslag.
 5. Gebruik een oude tandenborstel of schrob borstel om de kalkaanslag voorzichtig te verwijderen.
 6. Giet nog een kopje azijn in het wasverzachtercompartiment en draai nog een lege cyclus.
 7. Laat de azijn nog eens 30 minuten inwerken.
 8. Na de tweede cyclus zou de kalkaanslag merkbaar verminderd moeten zijn.
 9. Om eventuele resterende kalkaanslag te verwijderen, maak een pasta van baking soda en water.
 10. Breng de pasta aan op de kalkaanslag en laat het 15 minuten intrekken.
 11. Gebruik de tandenborstel of schrob borstel opnieuw om de kalkaanslag weg te schrobben.
 12. Giet een laatste kopje azijn in het wasverzachtercompartiment en draai een laatste lege cyclus.
 13. Controleer de trommel opnieuw en herhaal indien nodig de stappen 9, 10 en 11.
 14. Zodra de kalkaanslag volledig is verwijderd, kunt u de wasmachine weer normaal gebruiken.

Het ontkalken van de wasmachine is belangrijk om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat uw kleding altijd schoon en fris blijft. Door regelmatig te ontkalken voorkomt u de opbouw van kalkaanslag en behoudt u de efficiëntie van de machine.

Welke schoonmaakmiddelen kunnen worden gebruikt?

Welke Schoonmaakmiddelen Kunnen Worden Gebruikt? - Hoe maak je een wasmachine schoon?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Larry Hall

Wil je weten welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken om je wasmachine schoon te maken? In dit gedeelte ontdek je de verschillende opties die je hebt. We gaan het hebben over azijn, baking soda en citroenzuur. Elk van deze schoonmaakmiddelen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Dus, laten we eens kijken welk schoonmaakmiddel het beste bij jou en je wasmachine past.

1. Azijn

“1. Azijn” is een belangrijk onderdeel van het schoonmaken van een wasmachine. Azijn is een eenvoudig en effectief schoonmaakmiddel. Hieronder vind je een overzicht van het gebruik van azijn bij het schoonmaken van je wasmachine:

Wat is azijn?
1. Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat zuur bevat en wordt gebruikt voor het reinigen van oppervlakken.
Hoe kan azijn worden gebruikt in de wasmachine?
1.1. Voeg een kopje witte azijn toe aan het wasmiddelbakje. Dit verwijdert vet en zeepresten.
1.2. Laat een lege wascyclus draaien met alleen azijn op de heetste temperatuur. Dit desinfecteert en ontgeurt de machine.
1.3. Veeg na de cyclus met azijn de binnenkant van de machine en het rubberen deurmanchet schoon met een vochtige doek. Dit verwijdert vuil en schimmel.
Belangrijke tips bij het gebruik van azijn
1.4. Gebruik alleen witte azijn om vlekken op kleding te voorkomen.
1.5. Volg de instructies van de fabrikant van je wasmachine bij het schoonmaken met azijn.

Azijn is een effectieve en milieuvriendelijke manier om je wasmachine schoon te maken. Het zuur helpt bij het verwijderen van vuil en zeepresten en desinfecteert de machine. Volg de instructies van de fabrikant en gebruik witte azijn voor de beste resultaten.

2. Baking Soda

Baking Soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig schoonmaakmiddel dat een wasmachine effectief schoonmaakt. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden om verschillende onderdelen van de wasmachine schoon te maken.

1. De wasmiddellade schoonmaken: Verwijder de lade en laat deze weken in een mengsel van warm water en zuiveringszout. Schrob voorzichtig met een borstel om alle resten of opbouw te verwijderen.

2. Geurtjes uit de trommel verwijderen: Strooi zuiveringszout rechtstreeks in de trommel en laat een heetwatercyclus zonder kleding draaien om onaangename geurtjes te verwijderen.

3. De rubberen afdichting reinigen: Meng zuiveringszout met water tot een pasta. Gebruik een spons of doek om de rubberen afdichting rond de deur te schrobben en eventuele schimmel of meeldauw te verwijderen.

4. Vlekken uit kleding verwijderen: Voeg een kleine hoeveelheid zuiveringszout toe aan je gewone wasmiddel om hardnekkige vlekken te verwijderen en witte kleding op te fleuren.

Let op: meng zuiveringszout niet met azijn of bleekmiddel, omdat dit schadelijke dampen kan veroorzaken. Volg de instructies van de fabrikant en veiligheidsrichtlijnen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Zuiveringszout is een betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar schoonmaakmiddel dat effectief geurtjes, vlekken en afzettingen uit de wasmachine verwijdert. Het is een veilig en natuurlijk alternatief voor agressieve chemicaliën en houdt je wasmachine schoon en fris.

3. Citroenzuur

Citroenzuur is een effectieve manier om een wasmachine schoon te maken. Het kan kalkaanslag en vuil verwijderen uit de trommel en andere onderdelen van de machine. Hier zijn de stappen om een wasmachine met citroenzuur schoon te maken:

1. Open het wasmiddelbakje en voeg 100 g citroenzuurpoeder toe.

2. Start een heet wasprogramma zonder wasgoed.

3. Laat de machine draaien tot het einde van het programma.

4. Veeg eventueel achtergebleven citroenzuurpoeder weg uit het wasmiddelbakje.

5. Maak een oplossing van citroenzuur en water en gebruik deze om de rubberen afdichting schoon te maken.

6. Giet een mengsel van 100 g citroenzuur en 1 liter water in de trommel en laat het 1 uur weken.

7. Voer een kort wasprogramma uit om het citroenzuurmengsel weg te spoelen.

Het gebruik van citroenzuur om een wasmachine schoon te maken heeft verschillende voordelen. Het verwijdert effectief kalkaanslag en vuil, verbetert de prestaties van de machine en verlengt de levensduur ervan. Citroenzuur is ook een milieuvriendelijk en veilig alternatief voor agressieve chemicaliën.

Let op: Controleer altijd de gebruikershandleiding van uw wasmachine om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor het gebruik van citroenzuur.

Regelmatig gebruik van citroenzuur houdt uw wasmachine in optimale conditie. Het wordt aanbevolen om dit elke drie maanden te doen, afhankelijk van het gebruik van de machine en de hardheid van het water. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw wasgoed van goede kwaliteit blijft en voorkomt problemen zoals geuren of verstoppingen.

Door citroenzuur als reinigingsmiddel voor uw wasmachine te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat de machine goed blijft functioneren en dat uw was altijd schoon en fris is. Probeer citroenzuur te gebruiken en ontdek de voordelen ervan voor het onderhoud van uw wasmachine.

Voor meer informatie over het reinigen van een wasmachine en het gebruik van citroenzuur, raadpleeg het artikel “Hoe maak je een wasmachine schoon“.

Tips voor het onderhouden van een schone wasmachine

Het onderhouden van een schone wasmachine is essentieel voor optimale prestaties en een langere levensduur. In dit gedeelte zullen we enkele waardevolle tips onthullen om de wasmachine in topconditie te houden. Ontdek waarom het open laten van de deur na gebruik, het snel verwijderen van nat wasgoed en regelmatige reiniging van het filter cruciaal zijn voor een schone en goed functionerende machine.

1. Laat de wasmachinedeur open na gebruik

Laat na het doen van de was de deur van de wasmachine open om luchtcirculatie en verdamping van vocht mogelijk te maken.

 1. Door de wasmachinedeur open te laten na gebruik, kunt u voorkomen dat er een muffe geur ontstaat in de wasmachine.
 2. Het openhouden van de deur van de wasmachine helpt ook de groei van schimmel en bacteriën te verminderen.
 3. Deze eenvoudige stap kan de levensduur van uw wasmachine verlengen door luchtcirculatie te bevorderen en vochtproblemen te voorkomen.

Het openhouden van de deur van de wasmachine na gebruik heeft verschillende voordelen, waaronder het voorkomen van geuren en schimmelgroei. Het is een eenvoudige en effectieve manier om de levensduur van uw wasmachine te verlengen.

2. Verwijder nat wasgoed Zo snel mogelijk

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine schoon blijft, is het belangrijk om nat wasgoed zo snel mogelijk uit de machine te halen. Dit helpt om muffe geuren en schimmelvorming te voorkomen. Hier zijn de stappen om nat wasgoed snel te verwijderen:

 1. Open de deur van de wasmachine direct nadat het wasprogramma is voltooid.
 2. Haal het natte wasgoed uit de trommel en plaats het in de droger of hang het op om te drogen.
 3. Controleer of er nog kleding in de wasmachine is achtergebleven. Haal eventuele achtergebleven kleding eruit en voeg deze toe aan de rest van de was.
 4. Sluit de deur van de wasmachine nadat al het natte wasgoed is verwijderd.

Door nat wasgoed niet te lang in de wasmachine te laten liggen, wordt de kans op geuren en schimmelvorming verminderd. Het is ook belangrijk om regelmatig het filter van de wasmachine schoon te maken en de deur open te laten staan na gebruik, zodat er een goede luchtstroom is en vocht kan verdampen.

Er is een waargebeurd verhaal dat het belang van het direct verwijderen van nat wasgoed uit de wasmachine benadrukt. Het gaat over een vrouw genaamd Emma. Emma was altijd druk en vergat soms haar wasgoed uit de machine te halen nadat het programma was afgelopen. Op een dag merkte ze een muffe geur op haar kleding en ontdekte ze schimmel in de wasmachine. Ze leerde al snel dat het direct verwijderen van nat wasgoed essentieel was om dit probleem te voorkomen. Sindsdien heeft ze haar gewoonte veranderd en maakt ze altijd tijd om haar wasgoed direct uit de machine te halen. Ze heeft nu geen last meer van onaangename geuren of schimmelgroei in haar wasmachine.

3. Reinig de filter regelmatig

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine goed blijft werken, is het belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken. Reinig het filter regelmatig om verstoppingen te voorkomen en je machine optimaal te laten werken. Volg deze stappen om het filter van je wasmachine schoon te maken:

1. Schakel de wasmachine uit en trek de stekker uit het stopcontact om er zeker van te zijn dat deze volledig uitgeschakeld is.

2. Zoek het filter van de wasmachine. In de meeste gevallen bevindt het zich aan de voorkant van de machine, meestal achter een klein deurtje. Raadpleeg de handleiding van je specifieke wasmachine als je niet zeker weet waar het filter zich bevindt.

3. Open de deur of het klepje van het filter. Zorg ervoor dat je een kom of bak klaar hebt staan om eventueel water op te vangen dat uit het filter kan lekken.

4. Verwijder voorzichtig het filter uit de machine. Als het vastzit, gebruik dan een tang of een ander gereedschap om het los te maken. Let op dat je het filter niet beschadigt.

5. Reinig het filter grondig onder stromend water. Verwijder alle pluisjes, vuil en andere deeltjes die zich hebben opgehoopt. Gebruik indien nodig een borstel of tandenborstel om moeilijk bereikbare plekjes schoon te maken.

6. Controleer of er geen verstoppingen in het filter zitten. Als je een verstopping opmerkt, kun je een pijpenrager of een afvoerreiniger gebruiken om de deeltjes weg te spoelen.

7. Droog het filter af met een schone doek en plaats het terug in de machine. Zorg ervoor dat het filter stevig op zijn plaats zit en goed gesloten is.

8. Steek de stekker van de wasmachine weer in het stopcontact en zet deze aan.

Door regelmatig het filter van je wasmachine schoon te maken, voorkom je verstoppingen en houd je je machine optimaal in werking. Het wordt aanbevolen om het filter minstens één keer per maand schoon te maken, maar dit kan variëren afhankelijk van het gebruik en de instructies van de fabrikant. Vergeet niet altijd je wasmachine uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen voordat je het filter schoonmaakt.

Enkele feiten over Hoe maak je een wasmachine schoon?

 • ✅ Regelmatig schoonmaken en onderhouden van je wasmachine is belangrijk om problemen te voorkomen en de levensduur te verlengen. (Bron: Dewitgoedoutlet.nl)
 • ✅ Wassen op lagere temperaturen en met minder water kan leiden tot ophoping van vuil, zeepresten en micro-organismen die slechte geuren veroorzaken en de prestaties van de machine beïnvloeden. (Bron: Dewitgoedoutlet.nl)
 • ✅ Het wordt aanbevolen om je wasmachine één of twee keer per maand schoon te maken om deze problemen te voorkomen. (Bron: Dewitgoedoutlet.nl)
 • ✅ Tip 1: Voer een hete wascyclus uit zonder wasgoed, met een temperatuur van 90 of 95 graden Celsius. Het toevoegen van azijn, baking soda of een vaatwastablet kan het reinigingsproces verbeteren. Dit moet één keer per maand worden gedaan. (Bron: Dewitgoedoutlet.nl)
 • ✅ Tip 2: Maak de wasmachinetrommel, deur, wasmiddellade en rubberen afdichting schoon met een warm sopje. Achtergebleven wasmiddel of wasverzachter kan onaangename geuren veroorzaken. (Bron: Dewitgoedoutlet.nl)

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Regelmatig je wasmachine schoonmaken is belangrijk om problemen te voorkomen en de levensduur te verlengen. Volg deze tips om je wasmachine schoon te houden:

 1. Draai eens per maand een hete was zonder wasgoed op 90 of 95 graden Celsius. Voeg eventueel azijn, baking soda of een vaatwastablet toe voor een beter reinigingsresultaat.
 2. Maak regelmatig de trommel, deur, wasmiddellade en rubberen afdichting schoon met een warm sopje. Restanten van wasmiddel of wasverzachter kunnen nare geuren veroorzaken.
 3. Controleer en reinig regelmatig het filter van de machine om verstoppingen in de watertoevoer te voorkomen. Maak ook elke zes maanden de zeef in de waterinlaatslang schoon.
 4. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel om overtollig zeepresidu te voorkomen. Volg de instructies op de verpakking van het product.
 5. Laat na elke wasbeurt de deur van de wasmachine en de wasmiddellade openstaan zodat alles goed kan drogen en de groei van micro-organismen wordt voorkomen.
 6. Haal je wasgoed direct na het wassen uit de machine om de vorming van micro-organismen tegen te gaan.

Hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken?

Om problemen te voorkomen, wordt aanbevolen om je wasmachine één à twee keer per maand schoon te maken.

Hoe maak je de binnenkant van een wasmachine schoon?

Om de binnenkant van je wasmachine schoon te maken, draai je eens per maand een hete was zonder wasgoed op 90 of 95 graden Celsius. Voeg hierbij azijn, baking soda of een vaatwastablet toe voor een beter resultaat.

Hoe maak je het filter van een wasmachine schoon?

Het filter van de wasmachine bevindt zich meestal achter een voorpaneel onderaan de machine. Zorg ervoor dat je het water afgiet door de zwarte/grijze afvoerslang naast het filter te openen voordat je het filter verwijdert. Spoel het filter vervolgens af onder de kraan en maak het indien nodig schoon met een oude tandenborstel.

Hoe voorkom je nare geuren in een wasmachine?

Om nare geuren in je wasmachine te voorkomen, is het belangrijk om de machine regelmatig schoon te maken. Draai maandelijks een hete was zonder wasgoed op 90 of 95 graden Celsius en voeg azijn, baking soda of een vaatwastablet toe voor een frisse geur.

Waar kan ik een nieuwe of tweedehands wasmachine kopen?

Je kunt een nieuwe of tweedehands wasmachine kopen bij de Witgoed Outlet. Ze bieden een breed scala aan nieuwe en tweedehands wasmachines van topmerken tegen concurrerende prijzen.