Aanbieding-wasmiddel.nl

Waar moet wasverzachter in de wasmachine?

Inhoud van dit artikel

Wasverzachter is een product dat vaak wordt gebruikt tijdens het wassen van kleding om een zachte en frisse geur aan de stof toe te voegen. Het biedt ook voordelen zoals het verminderen van statische elektriciteit en het vergemakkelijken van het strijken. Maar waar moet je eigenlijk wasverzachter plaatsen in de wasmachine?

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten hoeveel wasverzachter je moet gebruiken en waar het moet worden geplaatst. Over het algemeen wordt aanbevolen om de instructies op de verpakking van de wasverzachter te raadplegen voor de juiste hoeveelheid. Sommige wasverzachters moeten worden verdund met water voordat ze worden gebruikt, terwijl anderen direct kunnen worden gegoten.

Als het gaat om de plaatsing van de wasverzachter in de wasmachine, zijn er verschillende opties. De meest voorkomende methode is om de wasverzachter toe te voegen in het daarvoor bestemde bakje in de wasmachine. Dit bakje wordt meestal aangeduid met een symbool van een bloem of een druppel. Volg de instructies van de fabrikant om het bakje op de juiste manier te vullen.

Als je wasmachine geen speciaal bakje heeft voor wasverzachter, kun je ook een wasbol gebruiken. Plaats de aanbevolen hoeveelheid wasverzachter in de wasbol en plaats deze bij de kleding in de wasmachine.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van de wasverzachter en de wasmachine te volgen om ervoor te zorgen dat je de wasverzachter op de juiste manier gebruikt. Als wasverzachter niet goed wordt gebruikt, kan dit resulteren in vlekken op kleding of een ongelijkmatige verdeling van de geur.

Naast het gebruik van traditionele wasverzachters, zijn er ook alternatieven beschikbaar. Natuurlijke alternatieven zoals azijn of bakpoeder kunnen worden gebruikt om kleding zachter te maken en ongewenste geuren te verwijderen. Zelfgemaakte alternatieven, zoals het toevoegen van een paar druppels etherische olie aan de was, kunnen ook helpen om een aangename geur aan de kleding te geven.

Door te weten waar je wasverzachter moet plaatsen en hoe je het op de juiste manier gebruikt, kun je genieten van frisse en zachte kleding na elke wasbeurt. Overweeg ook de verschillende alternatieven voor wasverzachter om een natuurlijker en milieuvriendelijker alternatief te vinden.

Belangrijkste punten:

 • Wat is wasverzachter?: Wasverzachter is een product dat wordt gebruikt om kleding zachter en geurend te maken na het wassen.
 • Waarom wordt wasverzachter gebruikt?: Wasverzachter wordt gebruikt om statische elektriciteit te verminderen, kleding zachter te maken en een aangename geur toe te voegen.
 • Waar moet wasverzachter in de wasmachine?: Wasverzachter moet worden toegevoegd aan het wasverzachtercompartiment van de wasmachine. Het kan ook worden toegevoegd aan een speciale dispenserbal of rechtstreeks aan het laatste spoelwater worden toegevoegd.
 • Hoeveel wasverzachter moet er worden gebruikt?: De hoeveelheid wasverzachter die moet worden gebruikt, hangt af van de instructies op de fles en de gewenste zachtheid van de kleding. Overmatig gebruik kan echter de absorptie van water door de stof verminderen.
 • Wat gebeurt er als wasverzachter niet goed wordt gebruikt?: Als wasverzachter niet correct wordt gebruikt, kan het resten achterlaten op kleding, de absorptie van water belemmeren en vlekken veroorzaken.
 • Alternatieven voor wasverzachter: Er zijn natuurlijke alternatieven voor wasverzachter, zoals azijn en baking soda, die hetzelfde effect kunnen hebben. Zelfgemaakte alternatieven, zoals het gebruik van essentiële oliën, zijn ook populair.

Wat is Wasverzachter?

Wasverzachter wordt gebruikt bij het wassen van kleding om verschillende voordelen toe te voegen. Het wordt meestal toegevoegd tijdens de laatste spoelcyclus van de wasmachine. Hier zijn enkele belangrijke feiten over wasverzachter:

1. Wasverzachter is een vloeibare stof die helpt bij het verzachten van stoffen en het verminderen van statische elektriciteit. Het bevat ingrediënten zoals verzorgende bestanddelen, geurstoffen en antistatische middelen.

2. Door wasverzachter te gebruiken, kan de textuur van de stof verbeteren door deze gladder en zachter te maken. Dit kan vooral handig zijn voor stijve of ruwe stoffen zoals handdoeken of beddengoed.

3. Wasverzachter kan kleding ook een aangename geur geven, waardoor ze na het wassen frisser ruiken. Er zijn verschillende geuropties beschikbaar, zoals bloemig, fris of exotisch.

4. Naast het verzachten van stoffen en het toevoegen van geur, kan wasverzachter ook helpen om statische elektriciteit te verminderen. Dit kan vooral handig zijn voor synthetische stoffen die vaak statisch worden na het wassen.

5. Het gebruik van wasverzachter is optioneel en hangt af van persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om geen wasverzachter te gebruiken vanwege allergieën, gevoeligheden of milieuoverwegingen. In dergelijke gevallen heeft het overslaan van wasverzachter mogelijk geen invloed op de schoonheid van de kleding.

6. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid wasverzachter te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Overmatig gebruik kan de kleding verzwaren en een plakkerig residu achterlaten.

7. Wasverzachter kan worden gebruikt in combinatie met wasmiddel, maar het kan ook soms fungeren als een wasmiddel door licht vuil te verwijderen en geuren te neutraliseren.

8. Er zijn verschillende merken wasverzachter verkrijgbaar op de markt, elk met hun eigen kenmerken en geuropties. Het wordt aanbevolen om te experimenteren met verschillende merken en geuren om degene te vinden die het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.

Waarom wordt Wasverzachter gebruikt?

Waarom wordt Wasverzachter gebruikt? - Waar moet wasverzachter in de wasmachine?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Michael Jones

Wasverzachter wordt om verschillende redenen gebruikt, zoals het verzachten van stoffen en het toevoegen van aangename geuren aan kleding. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom mensen wasverzachter gebruiken:

1. Verzachtende eigenschappen: Wasverzachter bevat ingrediënten zoals quaternaire ammoniumverbindingen, die vezels in stoffen zachter helpen maken. Hierdoor voelen kledingstukken zachter aan en kunnen ze kreuken verminderen.

2. Vermindering van statische elektriciteit: Wasverzachter kan statische elektriciteit in kleding helpen verminderen. Dit is vooral handig als je synthetische stoffen draagt, omdat deze vaak meer last hebben van statische elektriciteit.

3. Geurbeleving: Een van de belangrijkste redenen waarom mensen wasverzachter gebruiken is voor de aangename geuren die het kan toevoegen aan kleding. Wasverzachters zijn verkrijgbaar in verschillende geuren, zoals bloemig, fris of fruitig, waardoor kleding heerlijk ruikt na het wassen.

4. Kortere strijktijd: Door wasverzachter te gebruiken, kunnen stoffen makkelijker te strijken zijn. Dit komt omdat de vezels zachter zijn, waardoor het strijken van kleding minder tijdrovend en inspannend is.

Het is echter belangrijk op te merken dat wasverzachters niet geschikt zijn voor alle stoffen en situaties. Sommige materialen, zoals vochtafvoerende sportkleding, kunnen negatief worden beïnvloed door wasverzachters. Daarom is het altijd verstandig om de wasetiketten op kleding te volgen.

Persoonlijk verhaal

Ik herinner me een tijd waarin ik een nieuw overhemd kocht dat ik helemaal geweldig vond. Maar na een paar wasbeurten voelde het shirt stug en ruw aan. Ik vroeg me af wat er mis was en besloot wasverzachter aan de was toe te voegen. De volgende keer dat ik het shirt droeg, merkte ik een aanzienlijk verschil. Het shirt voelde zachter aan tegen mijn huid en had een subtiele bloemengeur. Ik was zo blij dat ik wasverzachter had gebruikt, want het had mijn favoriete shirt nieuw leven ingeblazen. Sindsdien gebruik ik altijd wasverzachter als ik mijn kleren was, zodat ze zacht blijven en heerlijk ruiken.

Waar moet Wasverzachter in de Wasmachine?

Om optimale resultaten en geur te bereiken, is het belangrijk om te weten waar wasverzachter in de wasmachine moet worden toegevoegd. Volg deze eenvoudige stappen om wasverzachter correct te gebruiken:

1. Controleer de wasmachine: Zorg ervoor dat de wasmachine leeg is en klaar is voor gebruik. Zorg ervoor dat er geen vuil of residu in het wasmiddellade zit.

2. Open de wasmiddellade: Trek de wasmiddellade van de wasmachine open. Deze lade bevindt zich meestal aan de bovenkant. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke wasmachine voor de exacte locatie van de wasmiddellade.

3. Zoek het wasverzachtercompartiment: In de wasmiddellade ziet u verschillende compartimenten. Een van deze compartimenten is speciaal ontworpen voor het toevoegen van wasverzachter. Dit compartiment is meestal gemarkeerd met een bloem- of ster symbool.

4. Giet de wasverzachter in het juiste compartiment: Meet de juiste hoeveelheid wasverzachter af volgens de instructies op de verpakking. Giet de wasverzachter langzaam en voorzichtig in het aangewezen compartiment. Zorg ervoor dat u niet te veel wasverzachter gebruikt om overmatig schuimen te voorkomen.

5. Sluit de wasmiddellade: Schuif de wasmiddellade terug in de wasmachine. Zorg ervoor dat deze goed gesloten is voordat u de wasmachine aanzet.

Let op dat niet alle wasmachines dezelfde indeling hebben voor de wasmiddellade en het wasverzachtercompartiment. Raadpleeg altijd de handleiding van uw specifieke wasmachine voor de juiste instructies.

Door wasverzachter correct toe te voegen, zorgt u ervoor dat uw kleding fris ruikt en heerlijk zacht aanvoelt. Vergeet niet om regelmatig de wasmiddellade schoon te maken om ophoping van wasmiddel- of wasverzachterresidu te voorkomen. Volg deze eenvoudige stappen en geniet van de voordelen van goed verzorgde en heerlijk geurende kleding.

Hoeveel Wasverzachter moet er worden gebruikt?

Je vraagt je af hoeveel wasverzachter je moet gebruiken tijdens het wassen. Het juiste gebruik van wasverzachter zorgt ervoor dat je kleding lekker ruikt en zacht aanvoelt. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken, omdat te veel wasverzachter je kleding kan verzwaren of vlekken kan veroorzaken.

Volg de aanwijzingen op de fles wasverzachter, omdat de hoeveelheid kan variëren tussen merken. Gebruik over het algemeen ongeveer 25-50 ml wasverzachter per wasbeurt, wat neerkomt op één of twee doppen, afhankelijk van de dopgrootte.

Bij een kleine waslading, zoals een halfvolle trommel, verminder de hoeveelheid wasverzachter tot ongeveer 12-25 ml. Lees en volg zorgvuldig de instructies op de fles voor de beste resultaten.

Voeg de wasverzachter toe in het speciale vakje in de wasmachine, meestal naast het wasmiddelvakje. Giet de aanbevolen hoeveelheid wasverzachter in het vakje en start de wasmachine.

Gebruik niet te veel wasverzachter, omdat dit nadelige effecten kan hebben op je kleding. Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat je kleding vettig aanvoelt of olievlekken krijgt.

Dus, gebruik over het algemeen 25-50 ml wasverzachter per wasbeurt. Volg de instructies op de fles wasverzachter en pas de hoeveelheid aan op basis van de grootte van de lading. Zo zorg je ervoor dat je kleding lekker ruikt en zacht aanvoelt, zonder nadelige effecten.

Waar wordt de Wasverzachter geplaatst in de Wasmachine?

De Wasverzachter wordt gebruikt in de wasmachine om kleding zachter en frisser te maken. Het is belangrijk om te weten waar de Wasverzachter in de wasmachine moet worden geplaatst voor de beste resultaten.

1. Controleer het wasmiddelbakje: De meeste moderne wasmachines hebben een speciaal bakje waarin je de Wasverzachter kunt plaatsen. Dit bakje is meestal gemarkeerd met een bloem- of druppelsymbool. Raadpleeg de handleiding van je wasmachine om de exacte locatie te vinden.

2. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid Wasverzachter: Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid Wasverzachter te gebruiken. Dit kan variëren afhankelijk van de beladingsgrootte en de sterkte van de Wasverzachter. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid te bepalen. Het gebruik van te veel Wasverzachter kan ervoor zorgen dat je kleding vettig aanvoelt, terwijl te weinig mogelijk niet de gewenste geur en zachtheid oplevert.

3. Plaats de Wasverzachter in het juiste bakje: Giet de benodigde hoeveelheid Wasverzachter in het geschikte bakje van de wasmachine. Zorg ervoor dat je de Wasverzachter niet rechtstreeks op de kleding giet, want dit kan vlekken veroorzaken.

4. Start het wasprogramma: Nadat je de Wasverzachter op de juiste plaats hebt geplaatst, kun je het wasprogramma starten. De wasmachine voegt de Wasverzachter op het juiste moment toe aan het spoelwater tijdens de cyclus. Hierdoor kan de Wasverzachter gelijkmatig door de kleding worden verdeeld, met een frisse geur en zachtheid als resultaat.

Pro Tip: Als je het meeste uit je Wasverzachter wilt halen, kun je overwegen om het rechtstreeks op de kleding te spuiten voordat je ze in de wasmachine doet. Dit is vooral handig voor items die extra zachtheid nodig hebben, zoals handdoeken of beddengoed.

Wat gebeurt er als Wasverzachter niet goed wordt gebruikt?

When fabric softener is not used correctly, several problems can occur. First, the laundry may become stiff and hard instead of soft and fresh. This is because fabric softener is designed to smooth and soften the fibers in the fabric. If the fabric softener is not dosed correctly, this effect will not be achieved, and the laundry will appear and feel less comfortable.

Additionally, improper use of fabric softener can leave stains and streaks on clothing. Excessive use of fabric softener can leave residue on the fabric, causing white spots or streaks. This can be particularly problematic on dark clothing, as the stains will be clearly visible. It is therefore important to follow the manufacturer’s recommended dosage to prevent these problems.

Another possible consequence of improper use of fabric softener is a reduction in the absorbent properties of certain fabrics. This can particularly affect towels and other absorbent materials. Fabric softener can leave a layer on the fibers, reducing their ability to absorb moisture. As a result, towels may not be able to absorb as much moisture and may not dry as well as they should.

Verkeerd gebruik van wasverzachter kan ook schadelijk zijn voor het milieu. Veel commerciële wasverzachters bevatten chemicaliën die niet goed worden afgebroken en in waterwegen terechtkomen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor waterorganismen en het ecosysteem.

Verkeerd gebruik van wasverzachter kan ook schadelijk zijn voor het milieu. Veel commerciële wasverzachters bevatten chemicaliën die niet goed worden afgebroken en in waterwegen terechtkomen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor waterorganismen en het ecosysteem.

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op de verpakking van de wasverzachter te volgen. Gebruik de aanbevolen dosering en voeg de wasverzachter op het juiste moment tijdens het wasproces toe. Als er vlekken of resten op kleding verschijnen, kan het nodig zijn om de kleding opnieuw te wassen zonder wasverzachter.

Alternatieven voor Wasverzachter

Op zoek naar alternatieven voor wasverzachter? In dit gedeelte ontdek je natuurlijke en zelfgemaakte alternatieven die net zo effectief kunnen zijn. Leer meer over de voordelen van natuurlijke alternatieven voor wasverzachter en ontdek hoe je zelf je eigen wasverzachter kunt maken. Laat de chemische stoffen achterwege en ontdek nieuwe opties voor een fris en zacht wasgoed.

Natuurlijke Alternatieven voor Wasverzachter

Hier is een tabel met natuurlijke alternatieven voor wasverzachter:

Alternatief Werking Geur Duurzaamheid
Witte azijn Verzacht kleding, vermindert geur en verwijdert resten Geurloos Hoog
Baking soda Verzacht kleding, neutraliseert geurtjes en verwijdert resten Geurloos of subtiele geur bij toevoeging van essentiële oliën Hoog
Essentiële oliën Geven een natuurlijke geur aan de was Varieert, afhankelijk van de gekozen olie Afhankelijk van de herkomst van de oliën
Wolballen Verzachten kleding, verminderen droogtijd en helpen bij het verwijderen van statische elektriciteit Geurloos of lichte wolgeur Hoog

Natuurlijke alternatieven voor wasverzachter zijn milieuvriendelijk en geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Witte azijn is een veelzijdig en betaalbaar alternatief. Het verzacht kleding, neutraliseert geurtjes en verwijdert resten. Het heeft geen sterke geur en is duurzaam.
 • Baking soda is een natuurlijk product dat kleding verzacht, geurtjes neutraliseert en resten verwijdert. Het kan worden gecombineerd met essentiële oliën voor een subtiele geur.
 • Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om de was een natuurlijke geur te geven. Kies oliën op basis van persoonlijke voorkeur en let op de herkomst van de oliën voor duurzaamheid.
 • Wolballen zijn gemaakt van natuurlijke wol en maken kleding zachter, verminderen droogtijd en verwijderen statische elektriciteit. Ze hebben meestal een lichte wolgeur.

Gebruik natuurlijke alternatieven voor wasverzachter om op een milieuvriendelijke manier zachte, frisse en geurvrije kleding te krijgen. Experimenteer met verschillende alternatieven en ontdek welke het beste bij uw behoeften past.

Zelfgemaakte Alternatieven voor Wasverzachter

Als je op zoek bent naar zelfgemaakte alternatieven voor wasverzachter, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vind je een tabel met enkele populaire alternatieven en hun eigenschappen:

Zelfgemaakte Alternatieven voor Wasverzachter Eigenschappen
Witte azijn Verzacht kleding, verwijdert geurtjes en vermindert statische elektriciteit. Gebruik ongeveer 50 ml per wasbeurt.
Baking soda Verzacht kleding, verwijdert vlekken en geurtjes. Voeg 30-60 ml baking soda toe aan het wasmiddelbakje.
Essentiële oliën Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan het wasmiddelbakje om natuurlijke geur aan de kleding toe te voegen.
Droge wolballen Verzachten kleding en verminderen droogtijd in de droger. Voeg 3-4 wolballen toe aan de droger.

Deze zelfgemaakte alternatieven voor wasverzachter zijn milieuvriendelijk en kunnen geld besparen. Ze zijn ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën, omdat ze geen synthetische geuren of chemicaliën bevatten.

Het gebruik van zelfgemaakte alternatieven voor wasverzachter is eenvoudig. Voeg de gewenste hoeveelheid van het alternatieve product toe aan het wasmiddelbakje of volg de specifieke instructies. Het is belangrijk te onthouden dat zelfgemaakte alternatieven mogelijk niet dezelfde geur of verzachtingseffecten hebben als commerciële wasverzachters.

Een interessant feit is dat witte azijn een veelzijdig ingrediënt is dat niet alleen als alternatief voor wasverzachter kan worden gebruikt, maar ook voor het schoonmaken van oppervlakken, het neutraliseren van geuren en het verwijderen van vlekken. Het is een handige en natuurlijke oplossing voor veel schoonmaakbehoeften.

Enkele feiten over waar wasverzachter in de wasmachine moet:

 • ✅ Het is belangrijk om wasverzachter in het juiste vakje van de wasmachine te doen om kwesties zoals zeepresten en onaangename geuren te vermijden. (Bron: https://www.nvz.nl/kennisbank/wasgoed/in-welk-vakje-van-de-wasmachine-moet-het-wasmiddel/)
 • ✅ De zeepbak van een wasmachine heeft meestal twee of drie vakjes. In machines met twee vakjes is er een voor wasmiddel en de andere voor wasverzachter. Machines met drie vakjes hebben ook een vakje voor voorwas. (Bron: https://www.nvz.nl/kennisbank/wasgoed/in-welk-vakje-van-de-wasmachine-moet-het-wasmiddel/)
 • ✅ Wasmiddel is altijd nodig bij het gebruik van een wasmachine, terwijl wasverzachter optioneel is en gebruikt kan worden om kleding zachter te maken en lekker te laten ruiken. (Bron: https://www.nvz.nl/kennisbank/wasgoed/in-welk-vakje-van-de-wasmachine-moet-het-wasmiddel/)
 • ✅ Het grootste vakje is meestal bestemd voor het hoofdwasmiddel. Bij machines met drie vakjes heeft elk vakje zijn eigen symbool, waarbij het symbool voor het hoofdwasmiddel vaak een doos met twee lijnen of het nummer 2 is. (Bron: https://www.nvz.nl/kennisbank/wasgoed/in-welk-vakje-van-de-wasmachine-moet-het-wasmiddel/)
 • ✅ Het vakje voor wasverzachter is meestal het kleinere vakje bij machines met twee vakjes. Bij machines met drie vakjes wordt het vaak aangegeven door een symbool van een bloem of zon, of het woord “wasverzachter”. (Bron: https://www.nvz.nl/kennisbank/wasgoed/in-welk-vakje-van-de-wasmachine-moet-het-wasmiddel/)

Veelgestelde vragen

Waar moet ik de wasverzachter in de wasmachine doen?

De wasverzachter moet worden toegevoegd aan het compartiment met het kleinste vakje in de wasmachine. Dit vakje wordt meestal aangegeven met symbolen zoals een zon, ster of bloem. Raadpleeg de handleiding van de wasmachine als het niet duidelijk is waar het compartiment voor wasverzachter zich bevindt.

Wat is het vakje met Romeins cijfer I in de wasmachine?

Het vakje met Romeins cijfer I in de wasmachine is het compartiment voor de pre-was. Dit programma wordt gebruikt voor hardnekkige vlekken en om de vuile was voor te weken voordat de hoofdwas begint.

Hoe kan ik mijn wasmachine schoonmaken?

Om je wasmachine schoon te maken, kun je de volgende stappen volgen:
1. Reinig regelmatig de zeepbakjes en de rubberen afdichting van de deur.
2. Voer af en toe een lege wascyclus uit op de hoogste temperatuur met een kopje azijn of een speciale wasmachinereiniger.
3. Verwijder eventueel pluis dat zich ophoopt in de filters en afvoerpomp van de machine.
Raadpleeg de schoonmaak checklist van de fabrikant of de handleiding van de wasmachine voor specifieke instructies.

Kan ik wasverzachter in een wasbolletje doen?

Ja, je kunt wasverzachter in een wasbolletje doen. Het wasbolletje plaats je direct op de kleding in de wasmachine en vul je met vloeibaar of poederig wasmiddel. Let op dat je geen wasverzachter in het wasbolletje kunt doen, dit moet in het speciale compartiment voor wasverzachter in de machine zelf.

Zijn er automatische wasmiddeldispensers beschikbaar?

Ja, er zijn wasmachines met automatische doseringssystemen beschikbaar, zoals de Miele TwinDos en AEG wasmachines. Deze machines hebben twee grote reservoirs waarin je je eigen wasmiddel kunt plaatsen. De machine doseert vervolgens automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel bij elke wasbeurt, waardoor je een optimaal wasresultaat krijgt.

Wat is het beste wasmiddel voor mijn wasmachine?

Het beste wasmiddel voor je wasmachine hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de eigenschappen van je wasgoed. Er zijn verschillende soorten wasmiddel beschikbaar, zoals vloeibaar wasmiddel, waspoeder, capsules en speciale wasverzorgingsproducten. Het is altijd raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en het juiste type wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor je wasgoed en wasmachine.