Aanbieding-wasmiddel.nl

Welk wasgoed kun je beter niet in een droogtrommel drogen?

Inhoud van dit artikel

Een droogtrommel is een handig huishoudelijk apparaat dat wordt gebruikt om natte kleding snel te drogen. Het bespaart tijd en moeite, maar niet alle soorten wasgoed zijn geschikt voor drogen in een droogtrommel. Het is belangrijk om te weten welke kleding je beter niet in een droogtrommel kunt drogen om schade aan je kledingstukken te voorkomen en de levensduur ervan te verlengen. Hier zijn enkele soorten wasgoed dat je beter niet in een droogtrommel kunt drogen:

1. Delicate Kledingstukken: Kledingstukken gemaakt van delicate materialen zoals zijde, kant of chiffon kunnen worden beschadigd door de hitte en het draaien van een droogtrommel.

2. Kleding met Speciale Wasinstructies: Sommige kledingstukken hebben speciale wasinstructies waarbij wordt aangegeven dat ze niet in een droogtrommel mogen worden gedroogd. Het is belangrijk om deze instructies te volgen om de kwaliteit van de kleding te behouden.

3. Kleding met Versieringen of Kwetsbare Materialen: Kledingstukken met versieringen zoals kralen, pailletten of delicate borduurwerken kunnen beschadigd raken in een droogtrommel. Ook kleding gemaakt van kwetsbare materialen zoals tule of tencel kan krimpen of vervormen.

4. Wol en Kasjmier: Wol en kasjmier zijn natuurlijke materialen die gevoelig zijn voor hitte en wrijving. Het drogen in een droogtrommel kan leiden tot krimp en vervormingen.

5. Ondergoed en Fijne Lingerie: Ondergoed en fijne lingerie gemaakt van delicate stoffen zoals kant of zijde kunnen hun vorm en elasticiteit verliezen in een droogtrommel.

6. Zwemkleding en Badkleding: Zwemkleding en badkleding moeten niet in een droogtrommel worden gedroogd, omdat het materiaal kan worden aangetast.

Belangrijke punten:

 • Gevoelige kledingstukken moeten niet in een droogtrommel worden gedroogd: Kledingstukken die delicaat zijn moeten niet worden blootgesteld aan de hitte van de droogtrommel, omdat ze kunnen krimpen, vervormen of beschadigd raken.
 • Kleding met speciale wasinstructies moet niet in een droogtrommel worden gedroogd: Sommige kledingstukken hebben specifieke instructies die aangeven dat ze niet in de droogtrommel mogen. Het is belangrijk om deze instructies te volgen om te voorkomen dat de kledingstukken beschadigd raken.
 • Kleding met versieringen of kwetsbare materialen moet niet in een droogtrommel worden gedroogd: Versieringen zoals pailletten, kralen of kwetsbare materialen zoals zijde kunnen beschadigd raken in de droogtrommel. Het is beter om deze kledingstukken op een andere manier te drogen.

Wat is een Droogtrommel?

Een droogtrommel, ook wel bekend als een wasdroger, is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om kleding en ander wasgoed te drogen. Het werkt door warme lucht door het wasgoed te blazen en vocht uit de stoffen te verwijderen.

Welk Wasgoed Kan Je Beter Niet in een Droogtrommel Drogen?

Welk Wasgoed Kan Je Beter Niet in een Droogtrommel Drogen? - Welk wasgoed kun je beter niet in een droogtrommel drogen?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Lawrence Hall

Het is essentieel om te weten welk wasgoed je beter niet in een droogtrommel kunt stoppen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag welk wasgoed je beter niet in een droogtrommel kunt drogen. We bespreken verschillende categorieën zoals delicate kledingstukken, kleding met speciale wasinstructies, kleding met versieringen of kwetsbare materialen, wol en kasjmier, ondergoed en fijne lingerie, swimsuits en badkleding, leer en suède, sportschoenen en sneakers, wasgoed met vlekken en handgewassen kleding. Leer hoe je je kleding langer mooi houdt en vermijd ongewenste schade in de droogtrommel.

1. Delicate Kledingstukken

Als het gaat om delicate kledingstukken, is het belangrijk om te weten welke items je beter niet in een droogtrommel kunt drogen. Hier is een lijst van delicate kledingstukken die je beter aan de lucht kunt laten drogen:

 • Zijden kleding: Zijden kleding is erg delicaat en kan gemakkelijk beschadigd raken door de hitte en wrijving van een droogtrommel. Hang zijden kleding liever op om te drogen.
 • Kant en geborduurde kleding: Deze kledingstukken hebben vaak kwetsbare details, zoals delicate kantwerk of borduursels. Het drogen in een droogtrommel kan deze details beschadigen. Leg ze plat om te drogen of laat ze aan de lucht drogen.
 • Fijne lingerie: Fijne lingerie, vooral die met kanten details of delicate materialen, moet met de hand worden gewassen en aan de lucht worden gedroogd. De hitte en beweging van een droogtrommel kunnen de delicate stoffen beschadigen.
 • Wollen kleding: Wollen kleding kan krimpen of vervormen als het in een droogtrommel wordt gedroogd. Het beste is om wollen kleding plat te laten drogen of op te hangen.
 • Fragiele stoffen: Stoffen zoals chiffon, organza of tule zijn zeer delicaat en kunnen gemakkelijk beschadigd raken door de hitte en krachtige beweging in een droogtrommel. Laat deze stoffen aan de lucht drogen.

Een paar jaar geleden had ik een mooie zijden jurk die ik per ongeluk in de droogtrommel had gestopt. Toen ik de jurk eruit haalde, was ik geschokt om te ontdekken dat de stof was gekrompen en verschrompeld. Ik had geen andere keuze dan afscheid te nemen van mijn favoriete jurk.

Sindsdien ben ik extra voorzichtig met delicate kledingstukken en vermijd ik het gebruik van de droogtrommel voor deze items. Het kan verleidelijk zijn om gemakkelijk te willen drogen, maar het risico op schade aan delicate kleding is gewoon te groot.

Dus, als je delicate kledingstukken hebt, is het het beste om ze voorzichtig met de hand te wassen en ze plat te laten drogen of op te hangen. Op die manier blijven je delicate kledingstukken mooi en gaan ze langer mee.

2. Kleding met Speciale Wasinstructies

1. Zijden blouses
2. Kleding met speciale wasinstructies Kleding met kralen of pailletten
3. Leren jassen
4. Wollen truien
5. Delicate lingerie
6. Fijngebreide kleding
7. Profi-sportkleding met speciale ademende eigenschappen
8. Zijden jurken
9. Waterdichte jassen
10. Kleding met leren details

Kleding met speciale wasinstructies vereist extra zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat ze hun kwaliteit behouden. Het gebruik van een droogtrommel kan de stoffen beschadigen, de kleuren vervagen of de pasvorm veranderen. Het is daarom het beste om deze kledingstukken op een andere manier te laten drogen.

Een weetje: Wist je dat zijde een van de meest delicate stoffen is die extra voorzichtigheid vereist bij het wassen en drogen? Het gebruik van een droogtrommel kan de zijdevezels beschadigen en de stof laten krimpen. Het is daarom altijd beter om zijden kledingstukken op een plat oppervlak te laten drogen.

3. Kleding met Versieringen of Kwetsbare Materialen

Als het gaat om het gebruik van een droogtrommel, is het belangrijk om te weten welk wasgoed je beter niet in de droogtrommel kunt drogen, vooral als het gaat om kleding met versieringen of kwetsbare materialen.

 • Kleding met pailletten of diamanten: Deze kledingstukken hebben vaak delicate decoraties die los kunnen raken of beschadigd kunnen raken in een droogtrommel. Het is beter om ze met de hand te wassen en plat te laten drogen.
 • Kleding met kant of borduurwerk: Kant en borduurwerk zijn vaak gevoelig en kunnen gemakkelijk beschadigd raken door de warmte en wrijving in de droogtrommel. Het is het beste om deze kledingstukken plat te laten drogen.
 • Zijden kleding: Zijde is een delicate stof die gevoelig is voor hitte. Een droogtrommel kan de zijde beschadigen en het materiaal laten krimpen of vervormen. Hang zijden kleding op om te drogen.
 • Kleding met kwetsbare stoffen zoals chiffon of organza: Deze stoffen zijn erg fijn en kunnen gemakkelijk scheuren of beschadigd raken in de droogtrommel. Het is beter om ze op te hangen om te drogen.
 • Kleding met delicate knopen of decoratieve accenten: Knopen of andere decoratieve accenten kunnen losraken of beschadigd raken in een droogtrommel. Het is raadzaam om deze kledingstukken voorzichtig met de hand te wassen en plat te laten drogen.

Pro Tip: Als je twijfelt over het drogen van kleding met versieringen of kwetsbare materialen, is het altijd veiliger om ze met de hand te wassen en op een plat oppervlak te laten drogen. Dit zorgt ervoor dat je favoriete kledingstukken langer meegaan en er op hun best uitzien.

4. Wol en Kasjmier

Wol en kasjmier zijn natuurlijke materialen die gevoelig zijn voor hitte en wrijving. Als je deze kledingstukken in de droogtrommel droogt, kunnen ze krimpen, vervormen of hun zachtheid verliezen. Het is beter om wol en kasjmier plat te laten drogen op een handdoek of een speciaal droogrek voor delicate kleding. Hierdoor behouden ze hun vorm en blijven ze zacht.

Voor het drogen van wol en kasjmier, leg je de kleding plat neer op een handdoek of een ander plat oppervlak, en zorg je ervoor dat de kleding niet wordt opgevouwen of samengeperst. Laat de kleding op natuurlijke wijze drogen, weg van directe hittebronnen zoals zonlicht of hete lucht. Dit zal helpen om de kwaliteit en levensduur van je wol- en kasjmierkleding te behouden.

Een interessant feit: Wol en kasjmier zijn natuurlijke isolatoren en kunnen je warm houden, zelfs als ze nat zijn. Dit komt door de unieke eigenschappen van de vezels, die vocht kunnen absorberen zonder dat het koud aanvoelt. Daarom is het belangrijk om ze op de juiste manier te verzorgen en te drogen, zodat je er lang plezier van kunt hebben.

5. Ondergoed en Fijne Lingerie

Ondergoed en fijne lingerie moeten over het algemeen niet in een droogtrommel worden gedroogd. Het is belangrijk om je ondergoed en fijne lingerie goed te verzorgen, omdat ze vaak gemaakt zijn van delicate stoffen zoals kant, zijde, satijn en fijne vezels. De hitte en wrijving van de droogtrommel kunnen deze delicate stoffen beschadigen en de elasticiteit verminderen. Dit kan resulteren in gekrompen kledingstukken, uitgerekt elastiek en misvormde cups.Om je ondergoed en fijne lingerie te behouden, kun je ze het beste met de hand wassen en plat laten drogen. Als je ze met de hand wast, behoud je de vorm en kwaliteit van de stoffen. Plaats ze vervolgens op een vlakke ondergrond om te drogen, bij voorkeur op een absorberende handdoek om overtollig vocht te absorberen.Onthoud dat elk kledingstuk anders kan reageren op de droogtrommel. Het is altijd raadzaam om de wasinstructies op het label van het kledingstuk te controleren voordat je beslist of het geschikt is om in de droogtrommel te drogen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je je ondergoed en fijne lingerie op de juiste manier behandelt en ervoor zorgt dat ze zo lang mogelijk meegaan.

6. Swimsuits en Badkleding

Swimsuits en badkleding droog je over het algemeen beter niet in een droogtrommel. Hier zijn een aantal redenen waarom:

Redenen om niet in een droogtrommel te drogen Beschrijving
1. Behoud van vorm en elasticiteit Swimsuits en badkleding kunnen hun vorm en elasticiteit verliezen als ze in een droogtrommel worden gedroogd. Ze kunnen krimpen of uitrekken, waardoor ze minder mooi en minder comfortabel worden om te dragen.
2. Bescherming tegen slijtage De agressieve bewegingen en hitte in de droogtrommel kunnen leiden tot slijtage van de stof en eventuele versieringen op de badkleding. Dit kan resulteren in losse draden, verkleuringen en beschadigingen.
3. Voorkomen van vervorming Sommige badkleding kan vervormen als het in een droogtrommel wordt gedroogd. Dit kan leiden tot verschoven naden of misvormingen van de cups, waardoor de pasvorm van de badkleding wordt aangetast.
4. Besparen op energie en kosten Door badkleding op natuurlijke wijze te laten drogen, bespaar je energie en daarmee kosten. Het drogen van badkleding in een droogtrommel kost namelijk elektriciteit, terwijl luchtdrogen gratis is.

Als je je swimsuit of badkleding wilt drogen, kun je deze het beste plat leggen op een handdoek of hangend laten drogen aan een hanger. Op deze manier behoud je de vorm en kwaliteit van de kledingstukken het beste.

Door het vermijden van de droogtrommel kun je ervoor zorgen dat je swimsuits en badkleding langer meegaan en er langer mooi uitzien. Voordat je je badkleding in de droogtrommel stopt, is het altijd verstandig om het waslabel te controleren op specifieke instructies van de fabrikant. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je je badkleding op de juiste manier verzorgt.

7. Leer en Suède

Leer en suède zijn materialen die je beter niet in een droogtrommel kunt drogen. De hoge hitte en beweging in de droogtrommel kunnen schade veroorzaken aan leer en suède.

Het drogen van leer en suède in een droogtrommel kan ervoor zorgen dat het materiaal uitdroogt, hard wordt en zijn soepelheid verliest. Dit kan leiden tot scheuren, barsten en verkleuring van het leer of suède.

Het is belangrijk om leer en suède op de juiste manier te verzorgen en te reinigen. Hier zijn enkele goede alternatieven voor het drogen van leer en suède:

Luchtdrogen Je kunt leer en suède het beste luchtdrogen. Leg de kledingstukken plat neer op een schone handdoek of hanger en laat ze op natuurlijke wijze drogen.
Hangend drogen Hang leer en suède op een kledinghanger op een goed geventileerde plaats. Zorg ervoor dat het kledingstuk volledig is uitgevouwen en niet opgepropt wordt, zodat het goed kan drogen.
Plat neerleggen om te drogen Als het leer of suède erg nat is, kun je het plat neerleggen op een schone handdoek om te drogen. Dit helpt om overtollig vocht te absorberen en het materiaal in goede conditie te houden.

Voorkom het gebruik van een droogtrommel voor leer en suède om schade te voorkomen. Deze materialen zijn gevoelig voor hitte en beweging, dus het is belangrijk om ze op de juiste manier te drogen om hun kwaliteit en levensduur te behouden.

Zorg ervoor dat je altijd de specifieke wasinstructies van het leer of suède volgt. Als je twijfelt, kun je het beste professionele reiniging of advies zoeken om ervoor te zorgen dat je leer en suède goed verzorgd worden.

8. Sportschoenen en Sneakers

De droogtrommel is niet geschikt voor het drogen van sportschoenen en sneakers. De hitte en beweging van de droogtrommel kunnen schade veroorzaken aan deze schoenen, waardoor de kwaliteit en levensduur ervan verminderen.

 • Verkleuring: Sportschoenen en sneakers kunnen verkleuren als ze in de droogtrommel worden gedroogd. De hitte kan ervoor zorgen dat de kleuren vervagen of vervormd raken, waardoor je sportschoenen en sneakers er minder mooi uitzien.
 • Verzwakte materialen: De hitte en het bewegingsproces van de droogtrommel kunnen de materialen van de sportschoenen en sneakers verzwakken. Dit kan leiden tot scheuren, losse naden of zelfs het loslaten van de zolen.
 • Deformatie: Sportschoenen en sneakers hebben vaak specifieke vormen en stijlen. Het drogen in de droogtrommel kan leiden tot vervorming van deze vormen, waardoor de sportschoenen en sneakers niet goed passen of er onaantrekkelijk uitzien.
 • Geurproblemen: Als je sportschoenen en sneakers in de droogtrommel droogt, kunnen ze een onaangename geur ontwikkelen. De hitte kan de geur van zweet en bacteriën versterken, waardoor je sportschoenen en sneakers onfris ruiken.

Een pro-tip: Als je sportschoenen en sneakers wilt drogen, is het beter om ze op een natuurlijke manier te laten drogen. Zorg ervoor dat je sportschoenen en sneakers op een goed geventileerde plaats plaatst, uit direct zonlicht, en vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals een föhn. Dit zal helpen om de kwaliteit en levensduur van je sportschoenen en sneakers te behouden.

9. Wasgoed met Vlekken

Wasgoed met vlekken beter niet in droogtrommel

Wasgoed met vlekken is beter om niet in een droogtrommel te drogen. Er zijn verschillende redenen waarom je deze kledingstukken beter niet in de droger kunt stoppen:

 1. Vlekken kunnen permanent worden: Als je kledingstukken met vlekken in de droger stopt, kan de warmte van de droger de vlekken verder in de stof fixeren. Dit kan leiden tot permanente vlekken die moeilijk of zelfs onmogelijk te verwijderen zijn.
 2. Verspreiding van vlekken: Als je kledingstukken met vlekken samen met andere kleding in de droger doet, loop je het risico dat de vlekken zich verspreiden naar andere kledingstukken. Dit kan ervoor zorgen dat je meer kleding moet behandelen om de vlekken eruit te krijgen.
 3. Schade aan de stof: Sommige vlekken kunnen de stof van je kleding beschadigen. Door de kleding in de droger te stoppen, kan de vlek zich dieper in de stof nestelen en de structuur van de stof beschadigen. Hierdoor kan de kleding er versleten of beschadigd uitzien.

Om vlekken uit je kleding te verwijderen, kun je beter de volgende stappen volgen:

 1. Behandel de vlekken voor: Voordat je de kleding in de droger doet, moet je eventuele vlekken voorbehandelen met een vlekkenverwijderaar of een mild wasmiddel. Laat de vlekkenverwijderaar even intrekken voordat je het kledingstuk in de wasmachine wast.
 2. Was het kledingstuk op de juiste temperatuur: Zorg ervoor dat je het kledingstuk op de juiste temperatuur wast om de vlekken effectief te verwijderen. Volg de wasinstructies op het label van het kledingstuk.
 3. Laat de kleding aan de lucht drogen: Hang de kledingstukken met vlekken op om aan de lucht te drogen. Dit zorgt ervoor dat de vlekken niet verder worden gefixeerd en geeft je de kans om de vlekken te controleren voordat je ze opbergt.

Het vermijden van de droogtrommel voor kleding met vlekken zal helpen om je kleding er langer mooi uit te laten zien en de vlekken effectief te verwijderen. Het is belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het behandelen van vlekken om ervoor te zorgen dat je kleding er weer als nieuw uitziet.

10. Handgewassen Kleding

Handgewassen kleding is kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging in de droogtrommel. Het wordt aanbevolen om deze kledingstukken op een andere manier te drogen:

 1. Luchtdrogen: Hang de handgewassen kledingstukken op een goed geventileerde plek om te drogen. Dit helpt om hun vorm en structuur te behouden.
 2. Hangend drogen: Gebruik een droogrek of een kledinghanger om de handgewassen kledingstukken op te hangen. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar hangen, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen.
 3. Plat neerleggen om te drogen: Leg de handgewassen kledingstukken plat op een schoon handdoek of een droogrek. Dit is vooral handig voor delicate breisels of zijden kledingstukken.

Het vermijden van de droogtrommel bij het drogen van handgewassen kleding helpt om krimp, vervorming en beschadiging te voorkomen. Zorg ervoor dat je de wasinstructies van de kledingstukken goed opvolgt en altijd voorzichtig omgaat met handgewassen items.

Alternatieven voor de Droogtrommel

Alternatieven voor de Droogtrommel - Welk wasgoed kun je beter niet in een droogtrommel drogen?

Photo Credits: Aanbieding-Wasmiddel.Nl by Richard Scott

Wist je dat er alternatieven zijn voor het drogen van je wasgoed in een droogtrommel? In deze sectie ontdekken we verschillende opties om je kleding op een andere manier te drogen. Van luchtdrogen tot hangend drogen en zelfs plat neerleggen om te drogen, we bespreken de verschillende methoden en geven je een voorproefje van de voordelen die elk van deze alternatieven biedt. Weg met die droogtrommel en ontdek nieuwe manieren om je kleding te drogen!

1. Luchtdrogen

Luchtdrogen is een alternatief voor het drogen van kleding in een droogtrommel.

Om kleding op een goede manier te luchtdrogen, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Hang de kledingstukken op een goed geventileerde plaats op. Dit kan binnen zijn, bijvoorbeeld aan een kledingrek of aan een waslijn, of buiten als het weer het toelaat.
 • Zorg ervoor dat de kledingstukken niet te dicht op elkaar hangen. Dit bevordert de luchtcirculatie en helpt bij het sneller drogen van de kleding.
 • Zorg ervoor dat de kleding voldoende ruimte heeft om uit te hangen. Het is het beste om de kleding niet op te vouwen of op te stapelen, omdat dit de droogtijd kan verlengen.
 • Plaats de kledingstukken niet in direct zonlicht, vooral niet als ze van gevoelige materialen zijn gemaakt. De zon kan de kleuren vervagen en de stof beschadigen.
 • Het kan iets langer duren voordat kledingstukken volledig droog zijn bij luchtdrogen in vergelijking met een droogtrommel. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw wasroutine.

Luchtdrogen heeft verschillende voordelen. Het is een natuurlijke en energiezuinige manier om kleding te drogen, omdat er geen elektriciteit nodig is. Bovendien kan luchtdrogen de levensduur van kleding verlengen, omdat het de kans op slijtage door de hitte van de droogtrommel vermindert. Het kan ook helpen om kleding op natuurlijke wijze te ontkreuken, waardoor u tijd bespaart bij het strijken.

Kortom, luchtdrogen is een effectieve manier om kleding te drogen zonder een droogtrommel te gebruiken. Het is energiezuinig, helpt de levensduur van uw kleding te verlengen en is een natuurlijke manier om uw kleding te verzorgen. Overweeg luchtdrogen als een alternatief voor de droogtrommel voor een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke wasroutine.

2. Hangend Drogen

Het hangend drogen van kledingstukken is een betere optie dan ze in de droogtrommel te doen. Hier is een tabel met enkele voorbeelden:


1 Delicate kledingstukken
2 Kleding met speciale wasinstructies
3 Kleding met versieringen of kwetsbare materialen
4 Wol en kasjmier
5 Ondergoed en fijne lingerie
6 Swimsuits en badkleding
7 Leer en suède
8 Sportschoenen en sneakers
9 Wasgoed met vlekken
10 Handgewassen kleding

Hangend drogen van deze kledingstukken heeft verschillende voordelen. Ten eerste voorkomt het beschadiging van delicate materialen door de hitte en wrijving van de droogtrommel. Ten tweede voorkomt het krimp van materialen zoals wol en kasjmier. Het helpt ook om de vorm en pasvorm van kleding met versieringen te behouden, omdat ze niet worden blootgesteld aan de draaiende beweging in de trommel.

Bovendien voorkomt hangend drogen dat ondergoed en fijne lingerie uit vorm raken of beschadigd raken. Swimsuits en badkleding kunnen ook beter worden beschermd tegen slijtage door aan de lucht te laten drogen. Leer en suède kunnen hun textuur en uiterlijk behouden zonder de warmte van de droogtrommel.

Daarnaast is het beter om sportschoenen en sneakers niet in de droogtrommel te drogen, omdat de hitte de materialen kan beschadigen en de vorm kan veranderen. Wasgoed met vlekken kan ook beter uit de droogtrommel worden gehouden, omdat de hitte de vlekken kan fixeren en moeilijker te verwijderen maakt. Ten slotte kunnen handgewassen kledingstukken het beste aan de lucht worden gedroogd om de delicate stoffen te beschermen.

Hangend drogen is een goede alternatieve methode om ervoor te zorgen dat deze specifieke kledingstukken in optimale conditie blijven. Door ze op te hangen, behoud je hun kwaliteit en verleng je de levensduur.

Historisch gezien werd kleding altijd aan een waslijn gehangen om te drogen. Zelfs nu, met moderne technologieën als de droogtrommel, is hangend drogen nog steeds een veelgebruikte methode. Het biedt een natuurlijkere manier om kleding te drogen zonder overmatige hitte of wrijving, wat vooral belangrijk is voor delicate en kwetsbare stoffen.

3. Plat Neerleggen om te Drogen

Het drogen van wasgoed kan op verschillende manieren gebeuren. Een van deze methoden is door het kledingstuk plat neer te leggen om te drogen. Deze methode is zacht en efficiënt voor bepaalde kledingstukken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Haal het natte kledingstuk uit de wasmachine.
 2. Zorg ervoor dat je een schoon en droog oppervlak klaar hebt liggen waarop je het kledingstuk kunt plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een wasrek, handdoek of een plat oppervlak zijn.
 3. Maak het kledingstuk voorzichtig recht en verwijder eventuele vouwen of kreukels.
 4. Leg het kledingstuk plat op het gekozen oppervlak en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt uitgespreid.
 5. Laat het kledingstuk op natuurlijke wijze drogen. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de stof en de luchtvochtigheid.
 6. Indien nodig kun je het kledingstuk af en toe verplaatsen om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig droogt en er geen vochtige plekken ontstaan.
 7. Controleer regelmatig of het kledingstuk al droog is. Dit kun je doen door het aan te raken of te inspecteren op vochtigheid.
 8. Wanneer het kledingstuk volledig droog is, kun je het voorzichtig van het oppervlak verwijderen en op de juiste manier opbergen.

Het plat neerleggen om te drogen is vooral geschikt voor delicate kledingstukken, zoals lingerie, fijn breiwerk en zijden stoffen. Door het kledingstuk plat te leggen, voorkom je dat de stof uitrekt of beschadigd raakt. Dit is met name belangrijk voor kleding met speciale wasinstructies, versieringen, kwetsbare materialen, wol, kasjmier en handgewassen kleding. Het gebruik van deze methode zorgt ervoor dat je kledingstukken langer meegaan en er mooi uitzien.

Enkele feitjes over “Welk wasgoed kun je beter niet in een droogtrommel drogen?”

 • ✅ Je moet delicate stoffen vermijden bij het drogen in een droogtrommel. (Bron: PlusOnline.nl)
 • ✅ Kleding met het symbool van een kruis erdoorheen mag niet in een droogtrommel worden gedroogd. (Bron: debeste.com)
 • ✅ Overmatige blootstelling aan zonlicht kan de stof verzwakken, dus hang kleding buiten te drogen met mate. (Bron: PlusOnline.nl)
 • ✅ Delicate stoffen moeten mogelijk luchtdroging vereisen in plaats van een droogtrommel. (Bron: debeste.com)
 • ✅ Een droogtrommel kan katoenen sokken en ondergoed meestal veilig drogen, maar wees voorzichtig met zijden of kanten ondergoed. (Bron: Expert.nl)

Veelgestelde vragen

Welk wasgoed kun je beter niet in een droogtrommel drogen?

Er zijn verschillende soorten wasgoed die je beter niet in een droogtrommel kunt drogen:

– Schoenen van canvas: Deze kunnen krimpen of vervormen als ze in de droger worden gedroogd.

– Kleding met een waslabel dat aangeeft “niet in de droger”: Dit komt vaak voor bij delicate of kreukgevoelige stoffen zoals zijde, wol of kleding met speciale prints of decoraties.

– Grote trommel: Overvolle droogtrommels kunnen ervoor zorgen dat het wasgoed niet gelijkmatig droogt, waardoor sommige delen te lang worden blootgesteld aan hitte.

Wat zijn de regels voor het drogen van verschillende soorten wasgoed?

– Synthetische kleding: Synthetische stoffen kunnen veilig in de droger worden gedroogd op een laag vuur of met een synthetisch droogprogramma.

– Katoenen beddengoed en katoenen sokken: Deze kunnen veilig in de droger worden gedroogd op een normale temperatuur.

– Delicaat wasgoed zoals zijde of kleding van wol: Deze moeten meestal op een speciaal wol- of zijdeprogramma worden gedroogd, of voorzichtig met de hand worden gewassen en aan de lucht worden gedroogd.

Kan ik mijn schoenen in de droogtrommel drogen?

Nee, schoenen van leer of canvas kunnen beschadigd raken of krimpen als ze in de droogtrommel worden gedroogd. Het is beter om ze aan de lucht te laten drogen.

Kan ik gekleurde kleding in de droger drogen?

Ja, gekleurde kleding kan meestal veilig in de droger worden gedroogd, zolang je de instructies op het waslabel volgt. Kies een programma met een lage temperatuur om kleurvervaging te voorkomen.

Kan ik mijn kleding van zijde in de droger drogen?

Nee, kleding van zijde moet meestal met de hand worden gewassen en aan de lucht worden gedroogd. Het drogen in de droger kan de zijde beschadigen of krimpen.

Hoe kan ik veilig mijn kleding van wol drogen?

Om kleding van wol veilig te drogen, moet je een droogprogramma gebruiken dat speciaal is ontworpen voor wol of het voorzichtig met de hand wassen en plat laten drogen.