Aanbieding-wasmiddel.nl

Welk wasmiddel voor waterdichte kleding?

Inhoud van dit artikel

Welk wasmiddel voor waterdichte kleding

Waterdichte kleding is een essentieel kledingstuk om je te beschermen tegen regen en vocht. Bij het gebruik van waterdichte kleding is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier moet wassen. Het kiezen van het juiste wasmiddel speelt hierbij een cruciale rol. In dit artikel zullen we bespreken welk wasmiddel het meest geschikt is voor waterdichte kleding en hoe je deze kleding op de juiste manier kunt wassen.

Waterdichte kleding is gemaakt van speciale materialen en heeft een membraan of coating die voorkomt dat water doordringt. Om de waterdichtheid te behouden, is het noodzakelijk om waterdichte kleding regelmatig te wassen en goed te onderhouden. Door het gebruik van het juiste wasmiddel kun je ervoor zorgen dat de waterdichte eigenschappen van de kleding behouden blijven.

Voordat we ingaan op het geschikte wasmiddel, zullen we eerst uitleggen waarom het wassen van waterdichte kleding belangrijk is. Ook bespreken we enkele tips voor het wassen en onderhouden van waterdichte kleding.

Belangrijkste leerpunten:

 • Gebruik mild wasmiddel: Bij het wassen van waterdichte kleding is het belangrijk om mild wasmiddel te gebruiken om de waterdichtheid niet aan te tasten.
 • Vermijd wasverzachter: Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de waterdichtheid van de kleding kan verminderen.
 • Kies voor speciale wasmiddelen voor waterdichte kleding: Gebruik speciale wasmiddelen die ontwikkeld zijn voor waterdichte kleding om de beste resultaten te behalen.

Wat is Waterdichte Kleding?

Wat is Waterdichte Kleding?

Waterdichte kleding is kleding die voorkomt dat water er doorheen dringt. Het wordt gemaakt van speciale materialen zoals nylon of polyester, die behandeld zijn met een waterdichte coating of membraan. Waterdichte kleding wordt vaak gebruikt tijdens buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen of skiën om bescherming te bieden tegen regen, sneeuw en vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om waterdichte kleding regelmatig te onderhouden en te wassen met een geschikt wasmiddel om de waterafstotende eigenschappen te behouden. Gebruik een wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor waterdichte kleding, zoals Nikwax Tech Wash, om de levensduur van de kleding te verlengen en optimale prestaties te behouden.

Een historisch feit is dat de ontwikkeling van waterdichte kleding teruggaat tot de 19e eeuw. In 1823 vond Charles Macintosh de eerste succesvolle waterdichte stof uit, die bekend werd als “mackintosh”. Deze stof, gemaakt van gelamineerd rubber, was revolutionair en bood een nieuwe manier om droog te blijven in regenachtige omstandigheden. Sindsdien is waterdichte kleding geëvolueerd en zijn er talloze moderne materialen en technologieën ontwikkeld om mensen droog en comfortabel te houden, zelfs in de meest uitdagende weersomstandigheden.

Waarom Moet Je Waterdichte Kleding Wassen?

Het is belangrijk om waterdichte kleding te wassen om de prestaties en levensduur ervan te behouden. Waterdichte kleding is meestal behandeld met een speciale coating die water afstoot, maar na verloop van tijd kan deze coating slijten. Door regelmatig waterdichte kleding te wassen, worden vuil en oliën verwijderd die de ademende werking en waterafstotendheid kunnen verminderen. Dit zorgt ervoor dat je droog en comfortabel blijft tijdens outdoor activiteiten in natte omstandigheden. Een pro-tip is om speciaal ontworpen wasmiddel voor waterdichte kleding te gebruiken, zoals Nikwax Tech Wash, om de prestaties van je kleding te optimaliseren.

Welk Wasmiddel Moet Je Gebruiken voor Waterdichte Kleding?

Welk Wasmiddel Moet Je Gebruiken voor Waterdichte Kleding?

Ga je graag buiten wandelen, zelfs als het regent? Dan is het belangrijk om te weten welk wasmiddel je moet gebruiken voor waterdichte kleding. We zullen je vertellen welke opties je hebt en waarom het gebruik van mild wasmiddel essentieel is. We zullen ook bespreken waarom je wasverzachter moet vermijden en waarom speciale wasmiddelen voor waterdichte kleding een goede keuze zijn. Laten we dus dieper ingaan op deze belangrijke informatie en ervoor zorgen dat jouw waterdichte kleding goed wordt verzorgd.

Gebruik Mild Wasmiddel

Het is belangrijk om mild wasmiddel te gebruiken bij het wassen van waterdichte kleding, zodat de beschermende eigenschappen en levensduur behouden blijven. Door het gebruik van mild wasmiddel worden de waterdichte coatings en membranen van de kleding niet aangetast. Het is noodzakelijk om wasverzachter te vermijden, omdat dit de waterafstotende eigenschappen van de kleding kan verminderen. Daarnaast wordt aanbevolen om speciale wasmiddelen voor waterdichte kleding te gebruiken, omdat deze geformuleerd zijn om de prestaties van de kleding te optimaliseren. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je waterdichte kleding schoon blijft en zijn waterdichte werking behoudt.

Vermijd Wasverzachter

Het is belangrijk om wasverzachter te vermijden bij het wassen van waterdichte kleding. Wasverzachter kan namelijk de waterafstotende eigenschappen van de kleding aantasten. In plaats daarvan kunt u kiezen voor speciale wasmiddelen die geschikt zijn voor waterdichte kleding. Deze wasmiddelen zijn mild en bevatten geen ingrediënten die de waterafstotende laag beschadigen. Door wasverzachter te vermijden en te kiezen voor geschikte wasmiddelen, zorgt u ervoor dat uw waterdichte kleding zijn effectiviteit behoudt en u droog blijft bij regenachtige omstandigheden.

Kies voor Speciale Wasmiddelen voor Waterdichte Kleding

Speciale wasmiddelen voor waterdichte kleding zijn essentieel om de duurzaamheid en waterbestendigheid van de kleding te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom je moet kiezen voor deze speciale wasmiddelen:

 1. Waterdichte coating: Speciale wasmiddelen bevatten ingrediënten die de waterdichte coating van de kleding niet aantasten, waardoor de kleding zijn waterbestendigheid behoudt.
 2. Behoud van prestaties: Gewone wasmiddelen kunnen de prestaties van waterdichte kleding verminderen door de coating te beschadigen. Speciale wasmiddelen zijn specifiek ontworpen om de kleding te reinigen zonder de prestaties aan te tasten.
 3. Langere levensduur: Door speciale wasmiddelen te gebruiken, voorkom je slijtage en vroegtijdige veroudering van de waterdichte kleding, waardoor deze langer meegaat.
 4. Geschiktheid voor membranen: Waterdichte kleding bevat vaak membranen die ademend zijn. Speciale wasmiddelen zijn geformuleerd om deze membranen niet te beschadigen, waardoor de kleding zijn ademend vermogen behoudt.

Geschiedenis: In het verleden zouden mensen gewone wasmiddelen gebruiken om waterdichte kleding te wassen, zonder zich bewust te zijn van de schade die dit kon veroorzaken. Gelukkig hebben onderzoek en ontwikkeling geleid tot de creatie van speciale wasmiddelen die specifiek zijn ontworpen voor waterdichte kleding. Deze innovatie heeft geholpen om de levensduur, prestaties en waterbestendigheid van waterdichte kleding te verbeteren. Nu kunnen mensen genieten van avonturen in de regen, zonder zich zorgen te maken over het beschadigen van hun geliefde waterdichte kleding.

Hoe Moet Je Waterdichte Kleding Wassen?

Waterdichte kleding is een belangrijk onderdeel van onze kledingcollectie, maar hoe moet je het eigenlijk wassen? In dit gedeelte onderzoeken we hoe je waterdichte kleding op de juiste manier kunt reinigen. We bespreken belangrijke stappen, zoals het controleren van het waslabel, het sluiten van ritssluitingen en klittenband, het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel, het kiezen van de juiste temperatuur en het juiste programma, en het correct drogen van waterdichte kleding. Blijf lezen om te ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw waterdichte kleding schoon en functioneel blijft.

Controleer het Waslabel

Het is essentieel om het waslabel van waterdichte kleding te controleren om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier wast en verzorgt. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 1. Lees het waslabel grondig om te begrijpen welke instructies er zijn.
 2. Controleer of de kleding machinewasbaar is of dat het speciale verzorging vereist.
 3. Kijk naar de aanbevolen wasinstructies, inclusief de watertemperatuur en het wasprogramma.
 4. Vermijd het gebruik van bleekmiddel of andere agressieve chemicaliën als dit wordt afgeraden op het label.
 5. Als het waslabel aangeeft dat de kleding niet gestreken mag worden, vermijd dan het gebruik van een strijkijzer.

Het controleren van het waslabel is de eerste stap om te zorgen voor waterdichte kleding. Volg de instructies zorgvuldig om de duurzaamheid en prestaties van de kleding te behouden.

Sluit Alle Ritssluitingen en Klittenband

Het is van essentieel belang om alle ritssluitingen en klittenband op waterdichte kleding te sluiten om ervoor te zorgen dat de kleding goed gereinigd en beschermd wordt. Op deze manier voorkom je dat vuil, zeep of water vast komt te zitten in de ritssluitingen en klittenband, wat de werking ervan kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat zowel de hoofdsluiting als eventuele zakken of andere sluitingen volledig gesloten zijn voordat je de kleding wast. Dit zal de waterdichtheid behouden en de levensduur van de kleding verlengen.

Gebruik de Juiste Hoeveelheid Wasmiddel

Om waterdichte kleding goed te wassen, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Controleer het waslabel op de kleding voor specifieke instructies.
 2. Sluit alle ritssluitingen en klittenband om schade aan de kleding te voorkomen.
 3. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel volgens de instructies op de verpakking.
 4. Kies de juiste temperatuur en wasprogramma voor waterdichte kleding.
 5. Droog de kleding op de juiste manier, volgens de instructies op het waslabel.

Om ervoor te zorgen dat je waterdichte kleding in optimale staat blijft, kun je de volgende suggesties opvolgen:

 • Herimpregneer de kleding regelmatig om de waterbestendigheid te behouden.
 • Vermijd het strijken van waterdichte kleding, omdat dit de waterdichte eigenschappen kan beschadigen.

Kies de Juiste Temperatuur en Programma

 • Kies de juiste temperatuur en programma bij het wassen van waterdichte kleding om de functionaliteit ervan te behouden.
 • Controleer het waslabel voor specifieke instructies betreffende de temperatuur en wasprogramma.
 • Sluit alle ritssluitingen en klittenband om beschadiging van de stof te voorkomen.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid mild wasmiddel om de waterdichte laag niet te beschadigen.
 • Kies het juiste programma, bij voorkeur een programma voor delicate stoffen of een speciaal wasprogramma voor waterdichte kleding.
 • Droog de waterdichte kleding op de juiste manier, volgens de instructies op het label, om krimpen of beschadiging te voorkomen.

Droog de Waterdichte Kleding Op de Juiste Manier

 

 1. Hang de kleding op een goed geventileerde plaats om te drogen. Vermijd het gebruik van drogers, omdat de hitte de waterdichte coating kan beschadigen.
 2. Zorg ervoor dat de kleding volledig droog is voordat je deze opbergt. Restvocht kan de groei van schimmel veroorzaken en de waterdichtheid aantasten.
 3. Vermijd direct zonlicht tijdens het drogen, omdat dit de waterdichte stoffen kan beschadigen. Kies in plaats daarvan een schaduwrijke plek.
 4. Indien nodig, gebruik een mild schoonmaakmiddel om vuil of vlekken te verwijderen voordat je de kleding laat drogen.

 

True story: Mijn vriendin vergat haar waterdichte jas uit de wasdroger te halen en ontdekte dat de waterdichte coating was beschadigd. Sindsdien zorgen we er altijd voor dat we waterdichte kleding op de juiste manier drogen om verdere problemen te voorkomen. Het is de moeite waard om de extra tijd en moeite te nemen om de levensduur van deze kledingstukken te verlengen.

Andere Tips voor Waterdichte Kleding

Andere tips voor waterdichte kleding? Laten we eens kijken naar twee belangrijke aspecten: het periodiek opnieuw impregneren van de kleding en het vermijden van strijken van waterdichte materialen. Kom erachter hoe regelmatige impregnatie je kleding beschermt tegen vocht en de levensduur verlengt. Daarnaast leer je waarom het vermijden van strijken noodzakelijk is om de waterdichtheid te behouden.

Andere tips voor waterdichte kleding? Laten we eens kijken naar twee belangrijke aspecten: het periodiek opnieuw impregneren van de kleding en het vermijden van strijken van waterdichte materialen. Kom erachter hoe regelmatige impregnatie je kleding beschermt tegen vocht en de levensduur verlengt. Daarnaast leer je waarom het vermijden van strijken noodzakelijk is om de waterdichtheid te behouden.

Herimpregneer de Kleding Periodiek

Om de waterdichtheid van kleding te behouden, is het belangrijk om de kleding regelmatig opnieuw te impregneren. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:

 1. Reinig de kleding grondig voordat je opnieuw gaat impregneren.
 2. Spray het impregneermiddel gelijkmatig over de gehele kleding, zorg ervoor dat je alle delen bedekt.
 3. Zorg ervoor dat je de kleding goed laat drogen voordat je het weer gaat gebruiken.
 4. Controleer regelmatig de waterdichtheid van de kleding door water op de stof te sprenkelen. Als het water niet parelt en van de stof afglijdt, is het tijd om het opnieuw te impregneren.
 5. Herimpregneer de kleding periodiek, afhankelijk van het gebruik en de blootstelling aan water.

Door regelmatig je waterdichte kleding te herimpregneren, behoud je de waterdichte eigenschappen en blijft de kleding in goede staat.

Vermijd Strijken van Waterdichte Kleding

Het is belangrijk om het strijken van waterdichte kleding te vermijden om de waterbestendigheid te behouden en schade te voorkomen.

 1. Lees zorgvuldig het wasetiket van waterdichte kleding. Hierop staat vaak vermeld dat strijken wordt afgeraden.
 2. Als strijken echt noodzakelijk is, gebruik dan een strijkdoek of een katoenen doek tussen het strijkijzer en de kleding om direct contact te vermijden.
 3. Zet het strijkijzer op een lage temperatuur en stel het in op een synthetisch temperatuurbereik.
 4. Strijk nooit rechtstreeks over gevoelige delen, zoals naden, tape en waterdichte coatings.
 5. Verwijder eventuele plooien en kreukels door licht te persen of de kleding op te hangen en te laten luchten.

Enkele feiten over welk wasmiddel te gebruiken voor waterdichte kleding:

 • ✅ Het is belangrijk om regelmatig uw Gore-Tex jas te wassen om de poriën schoon te houden en de ademendheid te behouden. (Bron: www.rene-vos.nl)
 • ✅ Gebruik een zuiver wasmiddel, zoals Asko Sportwash, om uw jas te wassen en schoon te maken. (Bron: www.rene-vos.nl)
 • ✅ Na 2-3 wasbeurten kan het nodig zijn om uw jas opnieuw waterafstotend te maken als deze geen water meer afstoot. (Bron: www.rene-vos.nl)
 • ✅ Grangers XT Proofer spray of Grangers Proofer 300ml kunnen worden gebruikt om de waterafstotende eigenschappen van uw jas te herstellen. (Bron: www.rene-vos.nl)
 • ✅ Voor het impregneren van uw jas, breng de spray aan of gebruik de vloeibare impregneermiddel en laat deze in contact komen met een warmtebron om de effectiviteit te vergroten. (Bron: www.rene-vos.nl)

Veelgestelde vragen

Wat voor wasmiddel moet ik gebruiken voor mijn waterdichte kleding?

Voor waterdichte kleding wordt aanbevolen om een speciaal ontwikkeld wasmiddel te gebruiken, zoals Nikwax Tech Wash of een mild vloeibaar wasmiddel. Vermijd het gebruik van poederdetergenten of producten met wasverzachters, conditioners, vlekverwijderaars of bleekmiddelen.

Kan ik gewoon mijn favoriete wasmiddel gebruiken om mijn waterdichte kleding te wassen?

Het wordt afgeraden om gewone wasmiddelen te gebruiken, omdat deze de waterdichte en ademende eigenschappen van de kleding kunnen aantasten. Het is beter om speciale wasmiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor waterdichte kleding.

Hoe kan ik mijn waterdichte kleding onderhouden?

Om je waterdichte kleding in goede staat te houden, is het belangrijk om regelmatig te wassen. Volg de onderhoudsinstructies van de kledingfabrikant, die te vinden zijn op het label aan de binnenkant van het kledingstuk. Gebruik een mild wasprogramma op een lage temperatuur en vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en bleekmiddelen.

Kan ik mijn waterdichte jas zelf impregneren?

Ja, na 2-3 wasbeurten kan het nodig zijn om je jas opnieuw te impregneren als deze geen water meer afstoot. Je kunt hiervoor producten zoals Grangers XT Proofer spray of Grangers Proofer 300 ml gebruiken. Breng de spray aan op de buitenkant van de jas en laat deze in contact komen met warmte om de werking te versterken.

Kan ik mijn waterdichte kleding laten wassen en impregneren bij een professioneel bedrijf?

Ja, Zwerfkei biedt een was- en impregnatieservice aan in samenwerking met Stomerij Tip Top in Woerden. Hier kunnen ze je waterdichte kleding professioneel wassen en impregneren, zodat deze weer waterafstotend is.

Kan ik kleine gaatjes in mijn waterdichte kleding zelf repareren?

Ja, kleine gaatjes in waterdichte kleding kunnen gemakkelijk gerepareerd worden met Seam Grip, een speciale reparatielijm. Voor grotere schade wordt het echter aanbevolen om het kledingstuk te laten repareren door de fabrikant.